1 Eylül 2012 Cumartesi

AM, IS, ARE , VERB “TO BE” (am,is,are “to be” fiili )


AM, IS, ARE , VERB “TO BE” (am,is,are “to be” fiili )

Second Lesson (2.Ders)


 

Türkçe’de isim cümlelerinde yani içinde iş, oluş, eylem bildiren gitmek, oturmak gibi kelimeler olmayan cümlelerdeki isim, sıfat yada zamirleri yüklem yapmaya yarayan “-dır, -dir, -tır, - tir” ekleri vardır.

Araban ne güzel (dir.)

İsmim Ahmed (dir.)

Bu örneklerde görüldüğü gibi bu ekler günlük konuşmalarda kullanılmasa da yazılarda kullanılmakta ve cümleyi tamamlamaktadırlar.

 İngilizce’de de bu ekler “am , is, are “ dır. Bunlar “ to be” fiili yani olmak fiilidirler. Yardımcı fiillerdir. ( helping verb)

Examples ( örnekler ) ;

I am a teacher. 

Ben bir öğretmenim. Bu cümlede –im ekini veren ve cümleyi tamamlayan ek “am” dir. Eğer “am” yardımcı fiili kullanılmasaydı cümle hem yarım kalır hem de manası bozuk olurdu. Şöyle ki ;

I  a teacher. Ben bir öğretmen. ( Hem söylenişi zor, hem cümle eksik ) Dolayısıyla “am” in kullanılması cümleyi tamamlıyor.

He is a butcher.

O bir kasaptır. Burada “is”  - tır ekinin yerine getirdiği vazifeyi yapmaktadır. Yani cümlenin manasını tamamlıyor. “is” yardımcı fiilini ( helping verb ) kullanmasaydık cümle eksik kalır ve şöyle olurdu ;

He  a butcher.

O bir kasap.  ( hem cümle yarım, hem de okunuşu zor ) Bu yüzden yardımcı fiiller kullanılmaktadır.

“am, is, are” ‘ın nerede ve nasıl kullanıldığını bir sonraki dersimizde göreceğiz. Bu derste “am, is, are”’ ın ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrendik.

·         Her ders’i bitirdiğinizde o derste geçen bütün İngilizce kelimeleri ezberlemiş olmanız gerekmektedir. O kelimeleri ezberlemeden lütfen diğer ders’e geçmeyiniz !

Ezberlenmesi Gereken Kelimeler

verb
fiil
Example
Örnek
be
olmak
Examples
örnekler
Helping verb
Yardımcı fiil
Teacher
Öğretmen
Butcher
kasap
 
 

 

·         İngilizce’de bir ismi çoğul yapmak için kelimenin sonuna “ –s” takısı eklenir. Basit anlamda kelimeyi çoğul yapma bu şekilde yapılır. (Yukarıda example kelimesinde kullanıldığı gibi)  Ancak kelimeden kelimeye bu ek değişiklik gösterir. İlerde bu konu detaylı olarak anlatılacaktır.

Haydi bakalım 3. Ders’e J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder